Konsten att sålla i det stora utbudet av nyheter

Vi omges av dem, ständigt, alla dessa nyheter. Det går nästan inte att värja sig mot dem. Om man i tidigare generationer fick anstränga sig för att få tag på information om samhället och nyheter så är det snarare så nuförtiden att man behöver sätta upp ramar så att man inte överväldigas av alla nyheter som finns runtomkring oss.

Man behöver välja vilka källor man tar emot nyheter från. En god idé är också att ta del av nyheter från flera olika källor. Nyhetsrapportering har olika vinkling i olika delar av världen. Givetvis får även olika typer av nyheter olika stor plats i nyhetsrapporteringen i olika delar av världen. Olika nyheter påverkar ju olika delar av världen i lägre eller högre grad.

Som prenumerant av Svenska Dagbladet så kan man ta del av något som går under vinjetten ”Bakom rubrikerna”, där det bland annat berättas om hur urvalet görs gällande vilka nyheter som rapportera och inte, och hur stor plats de ska få. Detta kan vara av värde att ta del av.

Stefan Hesserud Persson skrev en artikel i Aftonbladet efter att budgeten lagts fram. Han uttrycker att det saknas nyheter som ”påverkar hushållen”. Att få fram nyheter som folk blir nöjda av är helt enkelt inte det lättaste.

På dn.se’s hemsida idag ligger en artikel om Amazonas som första nyhet. Därefter följer en artikel om mode, där det bland annat tas upp att den förkortade byxan nu är omodern. Man kan ställa sig frågan, är dessa två nyheter de främsta sakerna som Sveriges befolkning behöver få information om idag.

När sommar och semester närmar sig är en god idé att tänka till kring sitt intag av nyheter och fundera över hur man själv kan se till att få en sund dos av nyheter regelbundet, sådana om är så objektiva som möjligt och håller god journalistisk kvalitet. Varför inte stänga av nyhetsflödet, i alla fall vissa stunder, hjälpa barnen igång med sina utomhusleksaker och själv sätta dig på en skön plats och läsa en god bok eller lyssna på en trevlig podcast.

Nyhter är viktigt, det är viktigt att vi håller oss informerade om vårt samhälle och vår samtid. Det är en grund i vårt demokratiska samhälle. Men det är också viktigt att vi är rädda om oss själva så att vi inte fullständigt överrumplas av alla nyheter som trängs för att nå fram till oss. Vi är inte gjorda att ta in och hantera hur mycket information som helst, i alla fall inte utan ordentliga pauser emellanåt. Det är även viktigare nu är någonsin att man kan vara källkritisk, att man kan tänka och reflektera själv så att man inte sväljer allt man hör och läser, utan har ett ständigt eget reflekterande och resonerande.