Nyheter för barn

Tack vare, eller kanske på grund av beroende på hur man ser det, digitaliseringen har tillgången till nyheter ökat enormt. Barn kommer i tidigare ålder och allt oftare i kontakt med nyheter då de spenderar mer tid på sociala medier och då dessa anpassas efter intressen och behov. Från vilken ålder ska barn ta del av nyheter och vilka nyheter ska man börja med? Skolverket uppmanar vuxna att lära barn att tänka kritiskt och förstå begreppet källkritik. I dagens samhälle träffar man ofta på nyheter som inte är sanna och hur ska barnen förstå vad som är sant respektive falskt?

Källkritik betyder att man kritiskt granskar källmaterialet och bedömer huruvida ett påstående är trovärdigt. Att kritiskt granska en nyhet är att säkerställa att det man läser stämmer. En trygghet och en säkerhet. Framför allt när man ska ta del av nyheter tillsammans med unga men även annars, för ens egen säkerhet. Det är ungefär som när man cyklar. Cykeln och den som cyklar ska ha utrustning som gör det säkert att framföra cykeln, till exempel tooorch.com och reflexer som gör att medtrafikanter ser en. Innan man sätter sig på cykeln säkerställer man att lyset fungerar, att hjälmen sitter på huvudet och att man syns ordentligt, framför allt under mörkare årstid men även annars.

När de yngre generationerna ska lära sig att ta del av vad som händer i samhället är det lämpligt att en vuxen är med och hjälper till att förklara. Ord kan vara svåra, bilder skrämmande och det kan vara krångligt att få ihop en sammanfattning. Men det är ändå viktigt att ta del av vad som händer i såväl närområdet som omvärlden, även för de unga. Några nyheter som har förenklat för barnen är SvD, Sveriges Radio och SVT.

SvD Junior är en nyhetstidning som ska locka till läsning och som tar upp nyheter nationellt och internationellt och den förklarar skeenden samtidigt som den också skriver om kultur, sport och djur. Barn och unga kan utmanas i quiz och korsord och kanske att följa ett mat- eller bakrecept.

Sveriges Radios Juniornyheterna sänds varje vardag och har även en Juniorspecial på lördagar.

Sveriges Televisions program “Lilla Aktuellt” är ett nyhetsprogram som vänder sig till barn och unga, främst lyssnare som går i mellanstadiet. Lyssnar man [tillsammans med sina barn kan man förstå vilken nivå man själv bör hålla sig till då man ytterligare pratar nyheter och händelser kring matbordet.