Skvallerpressen

För att gå ett steg längre än kvällstidningarna, så måste man ta sig vidare till skvallerpressen. I Sverige är skvallerpressen utbredd, men om man jämför med England ligger vi definitivt i lä. Många människor älskar att lockas av skvaller och de senaste nyheterna om deras favoritskådis. Förmodligen har detta att göra med att man gärna vill kunna relatera till en känd person och hitta likheter med sitt eget liv. Kända människor har alltid varit pöbelns ideal och idoler, oavsett om det handlar om kungafamiljer eller om de senaste reality-såporna. Man vill inte gärna erkänna det men dock är det bevisligen så. Folket ser upp till rikare och mer belevade människor än man själv. Idag har detta mycket med status att göra och inte så mycket med intellektet. Man ser nämligen sällan folk som lusläser rubrikerna om någon Nobelpristagares okända dotter eller om den senaste skandalen inom NASA.

Med det sagt, handlar numera skvallerrubrikerna som skapas gärna mer om rika och berömda personer som orsakar skandaler, än vad de handlar om folk som åstadkommer faktiska bedrifter i livet.

Svenska skvallerpressen

I Sverige kan vi matas med skvaller om den senaste otroheten i societeten, eller om politikernas senaste snedsteg, i tidningar som Svensk Damtidning, Hänt i Veckan eller Se & Hör. Här flockas de senaste stories om kungafamiljens storgräl, om Melodifestivalens senaste bravader eller vem som legat med vem under Guldbaggegalans efterfest.

Skvallertidningar är här för att stilla folks nyfikenhet och samtidigt trigga igång lite extra sådan. För det släpps ju en ny upplaga inom en vecka, och man vill ju gärna på redaktionen att kunderna ska köpa nästa utgåva också. Inom skvallerpressen varvas text med mycket bilder, vilket också kännetecknar kvällsnyheter.