Där nyheter tar mest plats

Överallt bombarderas vi av nyheter och rapportering, oavsett om det är en professionell journalist eller korrespondent som berättar eller om det är vår vän tvärs over jordklotet som befinner sig direkt vid en händelse. Numera finns otaliga typer av medier som står i givakt redo att rapportera om det senaste.

TV

Även om tv-sändningarna har fått stor konkurrens av nya alternativ, så är ändå tv:n bland det vanligaste som folk vänder sig till för att få reda på det senaste. Det som emellertid har förändrats är den uppsjö av tv-kanaler som numera finns att tillgå. Kabel-tv, betal-tv, oberoende tv-sändningar och egna, privata sändningar från internet gör att folk kan skapa sig många uppfattningar innan man drar en slutsats och dessutom får man betydligt fler perspektiv att brottas med. Tv är ett bra medium, eftersom man får tillfälle att se många bilder samtidigt som man lyssnar, och detta är bekvämt för den stora massan som kanske inte alltid känner för att öppna tidningen och lusläsa varenda artikel först.

På senare tid har även vissa tv-kanalers innehåll ifrågasatts och alternativa tv-kanaler och online-tv har bidragit med fler nyheter då en del inte tycker att vissa kanaler är tillräckligt neutrala i nyhetsrapporteringarna.

Pressen

Detta är förmodligen den äldsta varianten, vad gäller att sprida nyheter. Sedan tusentals år har man bemött allmänheten med handskrivna papper eller annat material för att berätta om en nyhet. Detta utvecklade sig senare till tidningar som sedan delades upp i många kategorier som dagspress, kvällspress, skvallerpress, morgonpress etc.

idag blir det allt ovanligare att folk prenumererar på fysiska tidningar. Istället görs det hemsidor för tidningarna som folk kan ta del av online – antingen helt gratis eller genom att prenumerera på artiklarna och skapa ett konto.

De sociala medierna

Detta är verkligen framtidens nyhetsspridning och har redan funnits med ett tag. Att skapa nyhetsrubriker på sociala medier och bloggar gör att nyheter sprids med vinden, oftast redan innan tv eller press har fått reda på dem. I många fall har stora nyheter först florerat på nätet som Facebook, Flashback osv för att sedan nå studion eller redaktionerna. Dock har detta både en fram-och en baksida. Inte sällan är dessa nyheter falska eller personligt uttryckta. Å andra sidan är det många av de traditionella medierna som också är det och det gör att folk hellre vänder sig till andra källor för att försöka få reda på sanningen.

Genom detta har källkritik och vikten av denna, blivit en het debatt. Eftersom det finns så oerhört många källor, gäller det att kolla upp varifrån informationen kommer och om den känns trovärdig innan man sprider en nyhet vind för våg. Sociala medier är både på gott och ont och det är även de alternativa medierna som vi ska beskriva senare.