De sociala medierna

Alltsedan de sociala medierna fick den framgång de fick, så har nya inte slutat att utvecklas och bli nya nyhetsportaler och gemensamma kontaktnät för folk som vill diskutera utfall, domar och händelser. De första sociala medierna är en mötesplats på nätet där folk kan interagera och göra sina röster hörda utan att det blir alltför många konsekvenser. Fördelen med sociala medier är att folk även kan bidra med egenproducerade filmer och annat användargenererat innehåll såsom filer, filmer, data osv. Exempel på sociala medier är:

  • Poddar
  • Sociala nätverk
  • Bloggar/vloggar
  • Diskussionsforum etc.

Poddarna

En podd är en internetradio som vemsomhelst kan starta. Man publicerar ljudfiler via nätet och den som vill lyssna kan prenumerera för att få tillgång till poddens innehåll. Den största skillnaden mellan vanlig sändning och poddsändning, är att RSS-flöden används vid poddar. varje gång ett nytt avsnitt eller en ny diskussion tar plats, så laddas filerna ned automatiskt, vilket gör att alla kan nå ut till i princip hela världen med sitt material.

Sociala nätverk

Till dessa hör tjänster som Facebook, Instagram och andra exempel som gör att folk kan skapa en profil och dela sitt material eller åsikter med andra medlemmar. Dessa tjänster är helt gratis i de flesta fallen och har blivit mycket populära. Dock kommer det till nya alternativ hela tiden, så de gamla kan minska i popularitet efterhand. Från början var dessa främst till för att behålla kontakten med gamla vänner men idag är de så mycket mer än bara det. tack vare sociala nätverk, går det också att komma nära inpå berömda människor och politiker så att dessa kan interagera med sina väljare eller fans.

Blogg/vlogg

För det första, vad är skillnaden mellan blogg och vlogg? Jo, en blogg innehåller fler artiklar och texter tillsammans med bilder och en vlogg fokuserar mer på videoklipp. Bloggar och vloggar kan startas av vemsomhelst och fördelen är att man kan uttrycka sina åsikter och komma till tals samt delge andra sina talanger och intressen. Bloggar är mycket populära att följa och en del blir så välbesökta att bloggaren kan leva på den tack vare reklam och annonser. Detta är dock långtifrån alla och de flesta som starta en blogg/vlogg gör det för intressets skull.

Forum

Flashback, POF m.fl är diskussionsforum där man diskuterar ett visst ämne eller vadsomhelst. På POF (Plastikoperationsforum) är det plastikoperationer och skönhetsingrepp som ligger i fokus och på Flashback kan allt mellan himmel och jord diskuteras. Ofta är det dock någon form av politik eller kriminalfall som utgör huvudintresset för många.